Το Κάστρο των Ζαφειρόπουλων

Στη κορυφή του λόφου Νησί του Παραλίου Άστρους στέκεται ο ακοίμητος φρουρός του Αργολικού κόλπου το Κάστρο των Ζαφειρόπουλων, βιγλάτορας του Μυρτώου πελάγους και της οροσειράς του Πάρνωνα, η κορωνίδα του τόπου.

Photo by Panos Dimopoulos

Μάθετε περισσότερα

Το τείχος των "Αιγινητών"

Στην είσοδο του Παραλίου Άστρους ερχόμενος κάποιος από το Άργος και στο ύψος του γηπέδου, αν κοιτάξει προσεκτικά ψηλά στα βράχια του Νησιού, πάνω από το εκκλησάκι του Προδρόμου (νεκροταφείο), θα δει τα απομεινάρια του τείχους των Αιγινητών. Το 431 π.Χ. οι διωγμένοι από το νησί τους Αιγινήτες εγκαταστάθηκαν στη Θυρεάτιδα και το 424 π.Χ. χτίζουν το «επί θαλάσση τείχος», στη χερσόνησο του Παραλίου Άστρους.

Μάθετε περισσότερα

Γένεον πεδίον

Όπως εισέρχεται κάποιος στο Παράλιο Άστρος από το Άργος συναντά τη γέφυρα του χειμάρρου Τάνου, από αυτό το σημείο μέχρι το Γήπεδο περίπου ορίζεται το Γένεον πεδίον, όπου και διεξήχθη η ομώνυμη μάχη μεταξύ των Σπαρτιατών και των Αργείων.

Photo by Panos Dimopoulos

Μάθετε περισσότερα

Ο Ναός του Αγίου Βασιλείου στο Παράλιο Άστρος

Ανεβαίνοντας στο λόφο Νησί του Παραλίου Άστρους και 130 μέτρα πριν το Κάστρο των Ζαφειρόπουλων συναντάμε τον επιβλητικό Ναό του Αγίου Βασιλείου που είναι και η μητρόπολη του τόπου, εορτάζει δε την 1η Ιανουαρίου.

Μάθετε περισσότερα

Ο Ναός της Ευαγγελίστριας στο Παράλιο Άστρος

Στη κορυφή του λόφου Νησί του Παραλίου Άστρους και ακριβώς δίπλα από το Κάστρο των Ζαφειρόπουλων βρίσκεται η εκκλησία της Ευαγγελίστριας (Ευαγγελισμού της Θεοτόκου), που εορτάζει στις 25 Μαρτίου.

Μάθετε περισσότερα

ΛΗΝΟΙ ή (πατητήρια)

Οι «Ληνοί» είναι τοποθεσία η οποία απέχει 1,3 χιλιόμετρα από το Παράλιο Άστρος και προέρχεται από την ύπαρξη ληνών, -ληνός ή πατητήρι-. Το πατητήρι είναι μόνιμη χτιστή ή φορητή ξύλινη δεξαμενή, που χρησιμοποιείται για το πάτημα σταφυλιών και εξαγωγή του χυμού τους, του γλεύκους ή μούστου.

Μάθετε περισσότερα

Ο Φάρος του Παραλίου Άστρους

Ο φάρος του Παραλίου Άστρους πρωτολειτούργησε το 1893, με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό σταθερό ερυθρό και φωτοβολία 5 ν.μ.. Ανήκει στην Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού ναυτικού, είναι τετράγωνη πέτρινη κατασκευή και ιστορικό αρχιτεκτονικό μνημείο.

Μάθετε περισσότερα

Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους

Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το Παράλιο Άστρος παίρνοντας το δρόμο με κατεύθυνση το Άστρος θα συναντήσουμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο της Σχολής Καρυτσιώτη.

Μάθετε περισσότερα

Το Παλιόχανο

Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Παραλίου Άστρους ακριβώς κάτω από τη διασταύρωση των δρόμων (Άργους-Λεωνιδίου) - (Παραλίου Άστρους-Άργους), δίπλα από την παραλία, βρίσκουμε λιθόκτιστο κτίσμα που φέρει πολεμίστρες σε όλες τις πλευρές.

Μάθετε περισσότερα

Οι "Πόρτες" της λίμνης του Μουστού

Σε απόσταση 1 χιλιομέτρου Νότια του Παραλίου Άστρους συναντάμε τις "Πόρτες", πρόκειται για την παλιά εκβολή της Λίμνης Μουστού και αποτελούν έργο της περιόδου Όθωνα γύρω στη δεκαετία του 1830

Μάθετε περισσότερα

Ο υγρότοπος του Μουστού

Σε απόσταση 5,5 χιλιόμετρα από το Παράλιο Άστρος στο δρόμο με κατεύθυνση το Λεωνίδιο βρίσκεται o μεγαλύτερος και σημαντικότερος υγρότοπος της περιοχής, ο υγρότοπος του Μουστού. Βρίσκεται στο κέντρο του θαλάσσιου κόλπου, πίσω από την αμμώδη παραλία. Περιλαμβάνει δύο λίμνες, τη λίμνη του Μουστού και μία μικρότερη τη λίμνη του Χερρονησίου.

Μάθετε περισσότερα

Η έπαυλη του Ηρώδη Αττικού

Η έπαυλη του Ηρώδη Αττικού στην Εύα/Λουκού Κυνουρίας είναι το σημαντικότερο μνημείο των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων στον ελληνικό χώρο, όπως καταδεικνύουν η μεγάλη της έκταση και κυρίως ο εξαιρετικός πλούτος των αρχιτεκτονικών λειψάνων και των πολυσχιδών γλυπτών και ψηφιδωτών ευρημάτων της.

Μάθετε περισσότερα

Μονή Λουκούς

Σε απόσταση 8,5 χιλιόμετρα από το Παράλιο Άστρος στο δρόμο με κατεύθυνση την Τρίπολη, συναντάς την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού (Λουκούς), ένα πανέμορφο Μοναστήρι, δίπλα από τα ερείπια της Βίλας του Ηρώδου του Αττικού, Έχει επικρατήσει να λέγεται "Μονή Λουκούς"

Μάθετε περισσότερα